Επανένταξη αθλητή μετά από τραυματισμό

Αθλητικός τραυματισμός: Πότε πρέπει να επιστρέψεις στην αθλητική σου δραστηριότητα;

Ο αθλητικός τραυματισμός είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε αθλητή. Ένας σοβαρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την ακινητοποίηση του αθλητή για μεγάλο διάστημα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τη προετοιμασία του για έναν αγώνα. Η πραγματική αγωνία όμως κρύβεται πίσω από την ερώτηση για το πότε θα έρθει η στιγμή να επιστρέψει στην αθλητική του δραστηριότητα.

Που οφείλονται οι αθλητικοί τραυματισμοί;

Οι αθλητικοί τραυματισμοί οφείλονται σε ποικίλους λόγους. Ωστόσο οι συνηθέστεροι – σημαντικότεροι είναι:

  • Η κακή τεχνική η οποία αναφέρεται σε προπονητικά λάθη όπως η απουσία προθέρμανσης και αποθεραπείας στην αρχή και το τέλος κάθε προπόνησης και η απουσία επίβλεψης για την σωστή έκβαση των ασκήσεων.
  • Η κακή υλικοτεχνική υποδομή όσων αφορά το έδαφος του αγωνιστικού χώρου και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο αθλητής.
  • Λάθος σωματομετρικά χαρακτηριστικά υπό την έννοια ότι πολλές φορές η σωματοδομή μας δεν βοηθά στην μέγιστα δυνατή απόδοση στο άθλημα που επιλέγουμε, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κάποιου τραυματισμού.
  • Αντικανονική ενέργεια αντιπάλου

Διάκριση Αθλητικών τραυματισμών

Ένας αθλητικός τραυματισμός διαφοροποιείται ανάλογα με την ανατομική δομή που έχει τραυματιστεί. Ταξινομούνται κυρίως σε ανοικτές και κλειστές κακώσεις. Για παράδειγμα ο τραυματισμός σε ένα οστό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του οστού και να έχουμε κάταγμα. Σε άλλη περίπτωση ο τραυματισμός μπορεί να επέλθει σε κάποιο σημείο και να έχουμε μυϊκή θλάση. Μέρος των αθλητικών τραυματισμών είναι τα διαστρέμματα και τα εξαρθρήματα.

Βασικοί κανόνες επανένταξης στην αθλητική δραστηριότητα

Οι βασικοί κανόνες επανένταξης στην αθλητική δραστηριότητα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο στην πορεία της τραυματικής εμπειρίας κάποιου αθλητή. Αρχικά, ο τραυματισμένος αθλητής θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά από έναν ειδικό Ορθοπαιδικό Τραυματολόγο και έπειτα η επανένταξη του θα πρέπει να είναι ομαλή και ελεγχόμενη.

Για παράδειγμα ένας αθλητής στίβου που στη προπόνηση του δίνει το 70% της μέγιστης δυνατότητας του, μετά από έναν αθλητικό τραυματισμό (πχ διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης) θα πρέπει στις πρώτες προπονήσεις να δώσει το 10-20%,ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να υποτροπιάσει. Ο ίδιος αθλητής αυξάνοντας το ποσοστό έντασης, αντίστασης και ρυθμού άσκησης σταδιακά, θα επανέλθει πλήρως σε διάστημα περίπου 1 μήνα.

Όποια και αν είναι η κάκωση που έχετε υποστεί, μην την αμελήσετε. Επισκεφτείτε έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό – Τραυματολόγο και πάρτε μια έγκυρη διάγνωση. Με το πέρας της θεραπείας που θα λάβετε συνεχίστε να έχετε επαφή με τον Ορθοπαιδικό σας, συζητήστε μαζί του πως είναι η εξέλιξη σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του όλη τη διάρκεια της συνεργασίας σας.