Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Με τον όρο Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας αναφερόμαστε σε μία ορθοπαιδική επέμβαση συμμορφωμένη με τις τελευταίες εξελίξεις στον ιατρικό τομέα. Με την ολική αρθροπλαστική γόνατος εννοείται η ολική αντικατάσταση των κατεστραμμένων σημείων του γόνατος με εμφυτεύματα.

Πως πραγματοποιείται η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive) υπερέχει της συμβατικής για πολλούς και ποικίλους λόγους τους οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω, διατηρώντας όμως τα βασικά σημεία της χειρουργικής διαδικασίας. Αρχικά, ανοίγεται μια κάθετη μικρή τομή (10 – 15 εκατοστών) στη μπροστινή μεριά του γόνατος. Με ειδικά εκλεπτυσμένα και μικροσκοπικά εργαλεία πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Τα τεχνητά εμφυτεύματα είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται και στην συμβατική αρθροπλαστική γόνατος, μοντέρνας όμως τεχνολογίας και πιο εκλεπτυσμένα. Τελικό αποτέλεσμα είναι η επιτυχημένη, ασφαλή και τεχνικά ακριβή πραγματοποίηση της οστεοτομίας του περιφερικού τμήματος των οστών του γόνατος. Αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό οι διαταραχές του ιστού, τα τραύματα στο τένοντα του τετρακεφάλου και στους μύες στο πρόσθιο μέρος του μηρού.

Πότε συστήνεται Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive) πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του γόνατος.

Η κύρια αιτία της αρθρίτιδας του γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα. Ακόμη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η άσηπτη νέκρωση και οι όγκοι στο γόνατο.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Τα βασικά πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας είναι:

  • Η μικρή τομή στο δέρμα
  • Η αποφυγή ουλών μετά την επέμβαση
  • Η αποφυγή τραυματισμού των μυών
  • Η άμεση ανάκτηση της ελαστικότητας του γόνατος (δεδομένου του ελάχιστου τραυματισμού δέρματος και μυών το γόνατο κινητοποιείται γρήγορα)
  • Ο ελάχιστος πόνος μετά την επέμβαση
  • Η μικρή απώλεια αίματος
  • Το μικρό ποσοστό κινδύνου για εξάρθρωση του γόνατος
  • Ο μειωμένος χρόνος νοσηλείας (2-3 μέρες)
  • Η γρήγορη αποκατάσταση. Η βάδιση του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει την ίδια μέρα με το χειρουργείο ενώ η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη.

Η απόφαση της επέμβασης πρέπει να γίνει κατόπιν διάγνωσης του προβλήματος που αντιμετωπίζεται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό ο οποίος ειδικεύεται στις ασθένειες του γόνατος.

Ο ορθοπαιδικός θα προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση και θα προγραμματίσετε την απαιτούμενη επέμβαση. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή ενός Ορθοπαιδικού Χειρουργού με ειδίκευση και καλές κριτικές, τον οποίο θα εμπιστευτείτε και θα νοιώσετε άνετα.