Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα ονομάζεται η πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις, με κύρια συμπτώματα τον πόνο και τη δυσκαμψία. Συναντάται κυρίως με το πέρας των χρόνων σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή αθλητές.

Κατά την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας προσβάλλεται ο αρθρικός χόνδρος ο οποίος υπάρχει ανάμεσα των αρθρικών επιφανειών σαν μαξιλαράκι και βοηθά τα κόκαλα της άρθρωσης να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση. Σε επόμενο στάδιο το οστό στην άκρη της άρθρωσης αρχίζει να αναπτύσσεται προς τα έξω δημιουργώντας τα λεγόμενα οστεόφυτα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος οιδήματος στην άρθρωση.

Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο

Tο γόνατο αποτελεί την πιο συχνή άρθρωση η οποία προσβάλλεται από την οστεοαρθρίτιδα.

Ο κύριος λόγος είναι ότι στο γόνατο ασκείται υπερβολική καταπόνηση, μέσω των καθημερινών μας κινήσεων.

Είναι σύνηθες, να προσβάλλονται τα και τα δύο γόνατα, και οι ασθενείς να αισθάνονται έντονο πόνο στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος των γονάτων.

Η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο προσβάλλει συνήθως το γυναικείο φύλο συγκριτικά με το ανδρικό. Ακόμη, τα υπέρβαρα άτομα και όσοι στο παρελθόν έχουν υποστεί αθλητικό τραυματισμό όπως ρήξη μηνίσκου.

Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο

Η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της φθοράς που έχει υποστεί ο χόνδρος ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην κεφαλή του μηριαίου οστού – και την κοτύλη της πυέλου (λεκάνης). Στην ουσία, η σφαιρική κεφαλή του μηριαίου περιστρέφεται ελεύθερα μέσα στην κοτύλη. Στην κίνηση της άρθρωσης δημιουργούνται τριβές εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας και εκδηλώνεται οξύς πόνος στον ασθενή.

Τα άτομα τα οποία τείνουν να εμφανίσουν συχνότερα οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο είναι άτομα με εκ γενετής προβλήματα στο ισχίο. Επίσης, άτομα τα οποία επιβαρύνουν το ισχίο τους λόγω της εξαντλητικής τους εργασίας.

Μέθοδοι θεραπείας της Οστεοαρθρίτιδας

Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας στην περίπτωση οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο ή στο ισχίο είναι είτε η συντηρητική είτε η χειρουργική. Για να ληφθεί η σωστή μορφή θεραπείας θα πρέπει να προηγηθεί εξέταση από τον ορθοπεδικό και ανάλυση της ακτινογραφίας. Οι ακτινογραφίες απεικονίζουν αλλαγές, όπως οστεόφυτα ή μείωση του χώρου μεταξύ των οστών.

Με την συντηρητική μέθοδο θεραπείας χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα στον ασθενή όπως χάπια, κρέμες και ενέσεις. Έτσι καταπολεμάται ο πόνος που δημιουργεί η οστεοαρθρίτιδα αλλά όχι η ίδια η πάθηση.

Αντιθέτως, με την χειρουργική μέθοδο θεραπείας γίνεται πλήρη αποκατάσταση στη φθορά. Η χειρουργική μέθοδος που ενδείκνυται είναι η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος αντίστοιχα.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κατά την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ο Ορθοπαιδικός χειρούργος ανοίγει μια τομή στον ασθενή προκειμένου να έχει πρόσβαση στο σημείο για αποκατάσταση του προβλήματος. Σε πρώτο στάδιο μέσω της τομής, το φθαρμένο οστό κόβεται και αφαιρείται, μαζί με κάποιους μαλακούς ιστούς και σε δεύτερο στάδιο γίνεται η αντικατάστασή του.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Κατά την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος τοποθετείται τεχνητή άρθρωση στο γόνατο με πολύ μικρότερη από την συμβατική μέθοδο τομή, χωρίς να γίνεται διατομή των μυών του τετρακέφαλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος παράγοντας στη λειτουργία του γόνατος και ευθύνεται για την ικανότητά μας να στεκόμαστε όρθιοι και να βαδίζουμε.