Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται στο σημείο του αγκώνα και δημιουργεί έντονο πόνο στον ασθενή.

Διακρίνεται σε έσω επικονδυλίτιδα και έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, ανάλογα με το σημείο του αγκώνα στον οποίο εμφανίζεται ο πόνος.

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα ονομάζεται και tennis elbow λόγω της συχνής εμφάνισης σε άτομα που ασχολούνται με το τένις. Η βλάβη δημιουργεί στον ασθενή έντονο πόνο εξαιτίας της φλεγμονής στον έξω επικόνδυλο.

Ποιοι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Τα άτομα που είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι αθλητές του τένις και άτομα τα οποία κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τους μυς του καρπού και των δαχτύλων αλλά και την επαναλαμβανόμενη άρση βάρους. Παραδείγματος χάρη άτομα που παίζουν ρακέτες, ασχολούνται με τη ζωγραφική, είναι μάγειρες, ξυλουργοί ή υδραυλικοί. Επομένως άτομα με χειρονακτικές εργασίες και αθλητές της άρσης βαρών είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έξω επικονδυλίτδα αγκώνα έστω και μια φορά στη ζωή τους.

Ποια τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα;

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι εμφανή στην καθημερινότητα και δυσκολεύουν τις κινήσεις του ασθενούς με το χέρι.
Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Έντονος πόνος στον αγκώνα με βαθμιαία αύξηση
  • Ερεθισμός στον αγκώνα
  • Αδυναμία στην κινησιολογία του καρπού

Πως θεραπεύεται η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα θεραπεύεται είτε συντηρητικά είτε ενέσιμα ανάλογα με τη διάγνωση του Ορθοπαιδικού για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συντηρητικοί τρόποι θεραπείας για να μετριάσει κυρίως ο πόνος είναι:

  • Ξεκούραση
  • Φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα, ανακουφιστικές κρέμες)
  • Νάρθηκας
  • Φυσικοθεραπείες ( Ορθοπαιδικές ασκήσεις)

Ενέσιμα, η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα γίνεται με την τοπική έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (θεραπεία PRP).

Η θεραπεία PRP είναι μια θεραπεία που λαμβάνει χώρα στο Ορθοπαιδικό Ιατρείο, χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενού, μιας και η διαδικασία είναι αρκετά σύντομη. Πρακτικά, λαμβάνεται από τον ασθενή μια ποσότητα αίματος και αφού γίνει αξιολόγηση του δείγματος, ακολουθεί φυγοκέντρηση με σκοπό να απομονωθούν τα αιμοπετάλια τα οποία και θα επεξεργαστούν. Μας ενδιαφέρουν τα αιμοπετάλια επειδή είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος και την επουλωτική τους δράση. Έτσι εγχύνοντας ενισχυμένα αιμοπετάλια PRP, ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και επιταχύνεται η επούλωση των τραυματισμένων μυών και τενόντων του αγκώνα.