Έσω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται στο σημείο του αγκώνα και δημιουργεί έντονο πόνο στον ασθενή. Διακρίνεται σε έσω επικονδυλίτιδα και έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, ανάλογα με το σημείο του αγκώνα στον οποίο εμφανίζεται ο πόνος.

Τι είναι η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα ονομάζεται και golfer’s elbow μιας και έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνά σε αθλητές του golf. Η βλάβη που δημιουργεί στον ασθενή έντονο πόνο βρίσκεται στους τένοντες. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στην έσω πλευρά των μυών, στους τένοντες που κάμπτουν τον καρπό και τα δάκτυλα και ελέγχουν το κλείσιμο του καρπού.

Ποιοι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα

Τα άτομα που είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι αθλητές του golf και άτομα τα οποία κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τους μυς του καρπού και των δαχτύλων. Παραδείγματος χάρη άτομα που ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες όπως δακτυλογράφηση, χρήση εργαλείων(κατσαβίδι, πένσα κτλ) και αθλητές της άρσης βαρών.

Συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας αγκώνα

Κύριο σύμπτωμα της έσω επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι ο έντονος πόνος στη μέσα πλευρά του αγκώνα, ο οποίος επιδεινώνεται όταν ο καρπός κάμπτεται και σφίγγει το χέρι του και ορισμένες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικά ακόμη συμπτώματα είναι:

  • Μυϊκή αδυναμία
  • Μούδιασμα
  • Αίσθηση γαργαλήματος
  • Μειωμένη λειτουργικότητα

Εάν κάποιος εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα και εξακολουθεί τη συνεχιζόμενη χρήση του χεριού, και την επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλεί νέες ρήξεις και επιδεινώνει τη κατάσταση.

Πως θεραπεύεται η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα θεραπεύεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά ανάλογα με τη διάγνωση του Ορθοπαιδικού για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συντηρητικοί τρόποι θεραπείας για να μετριάσει κυρίως ο πόνος είναι :

  • Ξεκούραση
  • Φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα, ανακουφιστικές κρέμες)
  • Νάρθηκας
  • Φυσικοθεραπείες ( Ορθοπαιδικές ασκήσεις)

Χειρουργικά η θεραπεία της εσω επικονδυλίτιδας αγκώνα επιτελείται για την αφαίρεση των φθαρμένων στοιχείων από τους τένοντες και την χαλάρωσή τους από την έκφυσή τους από τον αντίστοιχο επικόνδυλο. Μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα πολύ σύντομο πρόγραμμα αποθεραπείας με κινησιοθεραπεία. Έτσι η αποκατάσταση του προβλήματος είναι μόνιμη.