Γάγγλιο

Το γάγγλιο είναι ένα ογκίδιο που εξέχει από το δέρμα και κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στο σημείο του καρπού.

Τι είναι το γάγγλιο;

Το γάγγλιο είναι μια μικρή, καλοήθης κύστη, η οποία είναι γεμάτη με διαυγές κολλώδες υγρό. Ως προς την υφή, το γάγγλιο έχει την αίσθηση ενός εξογκώματος ή μιας μάζας η οποία συνήθως εμφανίζεται:

  • στο μέσο ραχιαίας επιφάνειας του καρπού
  • στη βάση του αντίχειρα
  • στη παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.

Το γάγγλιο γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι ξαφνικά και το μέγεθος του αυξομειώνεται, ανάλογα με τη κούραση και τη πίεση που ασκείται στο χέρι. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο εμφανίζονται, ο επικρατέστερος λόγος όμως φαίνεται να είναι η πίεση και η τριβή.

Μια γυναίκα αθλήτρια η οποία καταπονεί τον καρπό της και είναι μεταξύ 15-40 ετών είναι πιθανότερο να εμφανίσει γάγγλιο συγκριτικά με έναν άντρα των ίδιων χαρακτηριστικών.

Έχει συμπτώματα το γάγγλιο;

Το γάγγλιο δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να είναι επώδυνο ή να πιέζει το μέσο ή το ωλένιο νεύρο, με αποτέλεσμα την αίσθηση μουδιάσματος ή την αδυναμία κίνησης των δακτύλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενα συμπτώματα δεν υποτροπιάζουν.

Πως γίνεται η διάγνωση για το γάγγλιο;

Η διάγνωση για το γάγγλιο γίνεται από έμπειρο ορθοπαιδικό και βασίζεται στη λήψη ιστορικού, σε κλινικές δοκιμασίες και μερικές φορές στη λήψη ακτινογραφιών, για να αποκλειστεί η ύπαρξη αρθρίτιδας ή ο όγκος των οστών.

Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία για το γάγγλιο;

Η θεραπεία για το γάγγλιο του καρπού σε πρώτο βαθμό είναι συντηρητικής και περιλαμβάνει ενέργειες όπως:

  • Ακινητοποίηση: Η καταπόνηση του καρπού προκαλεί αύξηση του μεγέθους του γαγγλίου και μπορεί να αυξάνει την πίεση στα νεύρα, προκαλώντας πόνο. Ένας νάρθηκας πηχεοκαρπικής μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να επιτρέψει στο γάγγλιο να μειωθεί σε μέγεθος. Έπειτα ο ορθοπαιδικός δίνει ασκήσεις για την ενίσχυση του καρπού.
  • Αναρρόφηση: Είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το υγρό που υπάρχει μέσα στο γάγγλιο. Η περιοχή γύρω από την γαγγλιακή κύστη αναισθητοποιείται και με μια βελόνα αναρροφάται το υγρό.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία για το γάγγλιο;

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε προχωράμε στη χειρουργική θεραπεία.

  • Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.
  • Διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά.
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει και φεύγει αμέσως μετά.
  • Οι κινήσεις των δακτύλων γίνονται από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Στα γάγγλια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της επανεμφάνισής τους, στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο.