Αρχική » ΠΑΘΗΣΕΙΣ » ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΑΣ » ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑΚΑΡΠΙΩΝ
Κατάγματα Μετακαρπίων - Το κάταγμα του μποξέρ
Τα κατάγματα μετακαρπίων αφορούν τραυματισμούς του χεριού με πιο σύνηθες το λεγόμενο «κάταγμα του μποξέρ». Εντάσσονται στις αθλητικές κακώσεις μιας και συνήθως συναντώνται σε αθλητές ή ως αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος. Τα μετακάρπια είναι πέντε στο σύνολο και το καθένα ενώνει το κάθε δάχτυλο με τον καρπό.
Τι είναι το κάταγμα του μποξέρ;
Το κάταγμα του μποξέρ είναι το κάταγμα της κεφαλής του 5ου μετακαρπίου στο χέρι. Το 5ο μετακάρπιο βρίσκεται στο μικρό δαχτυλάκι του χεριού, άρα στην ουσία είναι το σπάσιμο εκείνου του οστού που βρίσκεται στον καρπό μας αμέσως πριν και σε συνέχεια με το μικρό μας δάχτυλο.
Πως προκύπτει το κάταγμα του μποξέρ;
Το κάταγμα του Μποξέρ προκύπτει από πρόσκρουση του χεριού, σε σχήμα γροθιάς, με μια άκαμπτη και σκληρή επιφάνεια με δύναμη. Τέτοια επιφάνεια μπορεί να είναι ένας τοίχος, ο σάκος του μποξ με λάθος κινήσεις, μια ντουλάπα, το ανθρώπινο κεφάλι του αντιπάλου. Αποτέλεσμα αυτής της πρόσκρουσης είναι η συσσώρευση ενέργειας στην κεφαλή του 5ου μετακαρπίου το οποίο τελικά σπάει.
Ποια τα συμπτώματα του κατάγματος του μποξέρ;
Τα κύρια συμπτώματα που θα νοιώσει κάποιος από το κάταγμα είναι:
- Πόνος: Ο πόνος δημιουργείται από το σπασμένο κόκκαλο που έχασε την σταθερότητά του και ενοχλείται με κάθε κίνηση.
- Πρήξιμο: Το πρήξιμο είναι αποτέλεσμα της τοπικής αιμορραγίας.
- Παραμόρφωση: Η παραμόρφωση είναι συνήθως προφανής, ωστόσο συνιστάται η λήψη ακτινογραφίας που θα μας δώσει πληροφορίες εκτός των άλλων για την παραμόρφωση του.
Συντηρητική θεραπεία για το κάταγμα του μποξέρ
Το κάταγμα του μποξέρ θεραπεύεται ως επί το πλείστων συντηρητικά με τη τοποθέτηση νάρθηκα. Ο ορθοπαιδικός προτού τοποθετήσει τον νάρθηκα στον ασθενή πρέπει να επιχειρήσει να επαναφέρει το σπασμένο οστό σε αποδεκτή μορφή (γωνίωση). Η σωστή τοποθέτηση του νάρθηκα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διατήρηση του οστού σε αποδεκτή μορφή και την διασφάλιση της λειτουργικότητας του χεριού, αφήνοντας ελεύθερα τα υπόλοιπα δάχτυλα. Ενδεικτικά η αφαίρεση του νάρθηκα γίνεται 3 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του.
Χειρουργική θεραπεία για το κάταγμα του μποξέρ
Η χειρουργική θεραπεία για το κάταγμα του μποξέρ προτιμάται από αθλητές ασθενείς που βιάζονται να επανέλθει το χέρι τους. Η χειρουργική επέμβαση συντελείται άμεσα με την εσωτερική ναρθηκοποίηση του κατάγματος και μετά την επέμβαση δεν δένεται το χέρι. Ωστόσο μετά από 3-4 μήνες αφαιρούνται τα εσωτερικά επιθέματα που χρησιμοποιήθηκαν εσωτερικά.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΝΤΖΟΣ
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στα τηλέφωνα:
210.93.33.399
6944.14.69.69