Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα (Carpal-tunnel Syndrome) εκδηλώνεται στην περιοχή του χεριού και συγκεκριμένα στο ύψος του καρπού και της παλάμης. Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση η οποία εμφανίζεται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό τρίτης ηλικίας μετά ή κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Ο καρπιαίος σωλήνας απαρτίζεται από διάφορα οστά και συνδέσμους, στο εσωτερικό του υπάρχει το Μέσο Νεύρο του χεριού καθώς και εννέα τένοντες στους οποίους οφείλεται η κίνηση των δαχτύλων και του αντίχειρα. Η φυσιολογία του σωλήνα είναι άκαμπτη, έτσι εάν στο εσωτερικό του παρατηρηθεί διόγκωση ή αύξηση της πίεσης, το μέσο νεύρο υποφέρει και εκδηλώνονται και τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

karpiaios

Πoια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Τα κύρια συμπτώματα εμφάνισης του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι μούδιασμα, κάψιμο και πόνος στη περιοχή του αντίχειρα, του μεσαίου δάχτυλου και στη παλάμη, συνήθως μετά από έντονη χειρονακτική εργασία. Τα παραπάνω φαίνεται να λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον τις νυχτερινές ώρες όταν ο οργανισμός ηρεμεί. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση τους και κατά τη διάρκεια που το άτομο οδηγεί, μιλάει στο τηλέφωνο ή πληκτρολογεί. Το κίνημα των δαχτύλων – τίναγμα – μερικές φορές ανακουφίζει στιγμιαία το άτομο επιτρέποντας του να συνεχίζει αυτό που έκανε. Τέλος, συμπτώματα όπως η μυϊκή αδυναμία και η παράλυση του χεριού, υποδηλώνουν ένα ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο του συνδρόμου.

Μερικά από τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι κληρονομικότητα, η ηλικία και η έντονη κόπωση του χεριού.

Πως θεραπεύεται το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα θεραπεύεται εύκολα με κλινική εξέταση η οποία περιλαμβάνει το ηλεκτρομυογράφημα, πρόσθετες διαγνωστικές διαδικασίες, όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης ή μαγνητική τομογραφία, κρίνονται σπάνια απαραίτητες. Κύριες μέθοδοι θεραπείας είναι η συντηρητική και η χειρουργική.

Η συντηρητική μέθοδος στηρίζεται στην ουσιαστική ανάπαυση του χεριού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Συνίσταται η ακινητοποίηση του χεριού (στο ύψος του καρπού) με τη χρήση νάρθηκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο παθών λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Χειρουργική Αντιμετώπιση Σύνδρομου Καρπιαίου Σωλήνα

Η χειρουργική μέθοδος συνίσταται σε προχωρημένες καταστάσεις και όταν δεν έχει υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μετά από την συντηρητική θεραπεία και τα συμπτώματα επιμένουν κάνουν τη καθημερινότητα του παθόντα δύσκολη. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση μικρής χρονικής διάρκειας, με μικρή τομή (minimal surgery) χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενή, με τοπική αναισθησία και μέθη – προαιρετικά, με άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση στοχεύει στην μείωση της πίεσης που ασκείται στο μέσο νεύρο κατά την διέλευσή του από τον καρπιαίο σωλήνα, μέσα από μια σχετική αύξηση του διαθέσιμου χώρου. Μετά την επέμβαση ακολουθεί η αφαίρεση των (2 με 3) ραμμάτων ύστερα από 10-12 μέρες, το χέρι του ασθενή επανέρχεται πλήρως σε χρονικό διάστημα περίπου 2 – 3 εβδομάδων.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Χάρη Τσίντζο, για την άμεση και ορθή διάγνωση και αντιμετώπισή του.