Τενοντίτιδα De Quervain

Η τενοντίτιδα De Quervain ή αλλιώς τενοντίτιδα του αντίχειρα, πήρε το όνομα της από τον Ελβετό χειρουργό Fritz de Quervain που την εντόπισε και την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1895. Τα συμπτώματα, τα αίτια και η οριστική αντιμετώπισης της τενοντίτιδας De Quervain θα αναφερθούν παρακάτω.

Τι είναι η τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες. Οι τένοντες είναι αυτοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά, θα μπορούσαμε να τους παρομοιάσουμε με «σχοινιά». Η τενοντίτιδα ως φλεγμονή ή κάκωση είναι δυνατό να εμφανιστεί είτε στο σημείο που ενώνεται ο τένοντας με το μυ είτε στο σημείο που ενώνεται ο τένοντας με το οστό. Συγκεκριμένα, η τενοντίτιδα De Quervain εμφανίζεται στους τένοντες του αντίχειρα.

Αίτια εμφάνισης τενοντίτιδας De Quervain

Τα συνηθέστερα αίτια εμφάνισης της τενοντίτιδας De Quervain είναι:

  • Οι Μικροτραυματισμοί
  • Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  • Η Μυϊκή Υπερλειτουργία (έντονη χειρωνακτική εργασία ή έντονη άθληση)
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της τενοντίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα της τενοντίτιδας ανεξάρτητα από τον τένοντα στον οποίο συμβαίνουν είναι:

  • Ο πόνος στην άρθρωση κατά την πραγματοποίηση κινήσεων
  • Η όξυνση του πόνου τις νυχτερινές ώρες
  • Ο περιορισμός των κινήσεων εκείνου του σημείου
  • Πρήξιμο της περιοχής
  • Μυϊκή αδυναμία

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας De Quervain εμφανίζονται προοδευτικά με αντανάκλαση πόνου στον αντίχειρα και τη περιοχή του καρπού.

Οριστική Αντιμετώπιση τενοντίτιδας De Quervain

Η τενοντίτιδα De Quervain είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί είτε με συντηρητική θεραπεία είτε με χειρουργική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί εξ αρχής ότι η χειρουργική θεραπεία είναι η οριστική αντιμετώπιση. Σκοπός της συντηρητικής θεραπείας στη τενοντίτιδα είναι η ανακούφιση από το πόνο. Συνίσταται στον ασθενή η ανάπαυση του χεριού και το να φοράει νάρθηκα είτε να λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Χειρουργική Αντιμετώπιση τενοντίτιδας De Quervain

Η χειρουργική μέθοδος είναι η οριστική λύση για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας De Quervain. Η χειρουργική επέμβαση είναι ανάλογη με αυτή του σύνδρομού καρπιαίου σωλήνα. Αναλυτικά, πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση μικρής χρονικής διάρκειας, με μικρή τομή (minimal surgery) χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενή, με τοπική αναισθησία και μέθη – προαιρετικά, με άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση ακολουθεί η αφαίρεση των (2 με 3) ραμμάτων ύστερα από 10-12 μέρες, το χέρι του ασθενή επανέρχεται πλήρως σε χρονικό διάστημα περίπου 2 – 3 εβδομάδων.

Εάν σας ταλαιπωρούν συμπτώματα τενοντίτιδας, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Χάρη Τσίντζο, για ορθή διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση.