Ωλένια Νευρίτιδα

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Η ωλένια νευρίτιδα είναι μια πάθηση του ωλένιου νεύρου το οποίο βρίσκεται στον αγκώνα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η ανατομική του φύση το κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τραυματισμούς.

Το ωλένιο νεύρο εκτείνεται μέχρι τον καρπό και τα δάχτυλα, στη διαδρομή του δίνει την αίσθηση στο μικρό δάχτυλο και στο μισό του παράμεσου δαχτύλου.

Ποια είναι τα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας;

Η ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη πάθηση του άνω άκρου του χεριού μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης του είναι:

  • Η εξωτερική πίεση που ασκείται στον αγκώνα
  • Πιθανοί τραυματισμοί στο ωλένιο νεύρο
  • Χρόνιος ερεθισμός του ωλένιου νεύρου
  • Συμπίεση του νεύρου στον καρπό (η συμπίεση μπορεί να προέρχεται από σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδή, μεταβολικά νοσήματα κτλ)
  • Ο πολύωρος ύπνος σε στάση η οποία πιέζει τον αγκώνα (πχ περιπτώσεις που κάποιος είναι υπό μέθη)
  • Η παρουσία ογκιδίων στην περιοχή (πχ γάγγλιο)
  • Η παρουσία οστεοφύτων η οποία προκαλεί τριβή
  • Η ύπαρξη παλαιότερου κατάγματος

Άτομα τα οποία κάνουν χειρωνακτικές εργασίες (εργάτες κομπρεσέρ, κομμώτριες, οικοδόμοι, κτλ) λόγω της συνεχούς καταπόνησης του αγκώνα κινδυνεύουν περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας είναι η αίσθηση μουδιάσματος των περιοχών απ όπου περνάει το ωλένιο νεύρο και ο πόνος στον αγκώνα, συγκεκριμένα στην εσωτερική του πλευρά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η ωλένια νευρίτιδα εξελίσσεται σε «ωλένιο παράδοξο» όπου το μικρό δαχτυλάκι είναι πλήρως αδύναμο στο να επιτελέσει κινήσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας;

Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας ξεκινά με την καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και κατόπιν η κλινική εξέταση. Η νευρολογική εκτίμηση θα προσδιορίσει την ταχύτητα της αγωγής του νεύρου. Ακολουθεί η εξέταση του ηλεκτρομυογραφήματος το οποίο είναι θετικό σε χρόνιες περιπτώσεις, ενώ σε ήπιες μορφές της πάθησης μπορεί να είναι ακόμα και αρνητικό.

Πως αντιμετωπίζεται η ωλένια νευρίτιδα

Η ωλένια νευρίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά κυρίως με φυσικοθεραπείες όταν τα συμπτώματα είναι σε ήπια ένταση. Αντιθέτως σε προχωρημένες περιπτώσεις και για οριστική αντιμετώπιση, συστήνεται η χειρουργική θεραπεία. Κατά την χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται διάνοιξη του ωλένιου σωλήνα προκειμένου να αποσυμπιεστεί το ωλένιο νεύρο από την κάμψη του αγκώνα. Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση (περίπου 45 λεπτά) κατά την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο.