Αρθρίτιδα Γόνατος

Με τον όρο “αρθρίτιδα” ονομάζουμε την φλεγμονή μίας ή περισσότερων αρθρώσεων με συμπτώματα τον πόνο, το οίδημα και την δυσκαμψία. Μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στο γόνατο.

Αρθρίτιδα στο γόνατο

Η αρθρίτιδα στο γόνατο έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό κινήσεων του ατόμου σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλιών. Η αρθρίτιδα στο γόνατο είναι μια μορφή σοβαρής αναπηρίας και έτσι αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας χρόνου εργασίας για τους ασθενείς.

Ευρέως γνωστές “αρθρίτιδας” είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα που απαντάται σε άτομα άνω των 50 ετών.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος των επιφανειών του γόνατος φθείρεται με το πέρας των χρόνων. Καθώς ο χόνδρος αποδυναμώνεται, τα οστά αρχίζουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με επώδυνο τρόπο. Η διαδικασία συνοδεύεται από σκλήρυνση των οστικών επιφανειών κάτω από τον χόνδρο, ανάπτυξη νέου οστού και χόνδρου στις παρυφές της άρθρωσης (οστεόφυτα) καθώς και από ίνωση του αρθρικού θυλάκου. Μπορεί να έχει ασύμμετρη κατανομή και συχνά εντοπίζεται σε ένα μόνο διαμέρισμα της άρθρωσης.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα γόνατος

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει ταυτόχρονα πολλές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα συμπεριλαμβανομένου και του γόνατος. Εκδηλώνεται σαν συμμετρική πολυαρθρίτιδα, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλει την ίδια άρθρωση και στις 2 μεριές (και στα δύο γόνατα).

Στην περίπτωση της ρευματοειδής αρθρίτιδας, η οποία είναι μια αυτοάνοση πάθηση, ο αρθρικός υμένας αρχίζει να φλεγμαίνει, διογκώνεται και οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία του γόνατος.

Μετατραυματική αρθρίτιδα γόνατος

Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα που αφορά και την άρθρωση (ενδαρθρικό κάταγμα) μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον χόνδρο που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος, και κατ’επέκταση να οδηγήσει σε χρόνιες αρθριτικές αλλοιώσεις. Επίσης, οι ρήξεις μηνίσκων και οι συνδεσμικές κακώσεις (π.χ. ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου) μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια και επιπλέον φθορά της άρθρωσης του γόνατος, η οποία σε βάθος χρόνου οδηγεί σε αρθριτικές αλλοιώσεις.

Θεραπεία με ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθρίτιδα στο γόνατο θεραπεύεται σύγχρονα με ολική αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας έναντι της κλασικής χειρουργικής. Ωστόσο πριν την εκλογή της κατάλληλης θεραπείας ο Ορθοπαιδικός λαμβάνει ένα πλήρες οικογενειακό και ατομικό ιστορικό από τον ασθενή και στη συνέχεια πραγματοποιεί μια ενδελεχή κλινική εξέταση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.