Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Η επιγονατίδα είναι αναπόσπαστο μέρος του γόνατος και βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια. Η λειτουργία της είναι βοηθητική στην κάμψη και έκταση του γόνατος.

Η επιγονατίδα δεν μένει σταθερή, κινείται ανάλογα με την κίνηση του γόνατος, σχηματίζοντας την επιγονατιδο-μηριαία άρθρωση με την μηριαία τροχιλία. Η μηριαία τροχιλία είναι μια αύλακα στην μπροστινή επιφάνεια του μηριαίου οστού, στην οποία εφαρμόζει η επιγονατίδα.

Τι είναι το εξάρθρημα επιγονατίδας

Ως εξάρθρημα επιγονατίδας περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η επιγονατίδα «βγαίνει» από την φυσιολογική της θέση (η οποία είναι να άπτεται της μηριαίας τροχιλίας) και ανατάσσεται προς τα έξω. Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι αποτέλεσμα τραυματισμού και μπορεί να συμβεί στον καθένα, φέρνοντας τον αντιμέτωπο με οξύ πόνο.

Πως προκαλείται το εξάρθρημα επιγονατίδας

Το εξάρθημα επιγονατίδας είναι αποτέλεσμα τραύματος, συνήθως προκαλείται από απότομες στροφές του κορμού με γρήγορες αλλαγές στην κάμψη του γόνατος κατά τη διάρκεια έντονων χορευτικών κινήσεων, αθλητικών επιδείξεων ή και ως αποτέλεσμα κάποιου τροχαίου ατυχήματος.

Εάν συμβεί το εξάρθρημα επιγονατίδας κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, ο αθλητής πέφτει απότομα στο έδαφος με ανυπόφορους πόνους. Το γόνατο είναι φανερά παραμορφωμένο έως τρομακτικό στην όψη του.

Αντιμετώπιση εξαρθρήματος επιγονατίδας

Ο ασθενής πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή με έμπειρο τραυματολόγο ορθοπαιδικό ο οποίος ειδικεύεται στους τραυματισμούς του γόνατος. Ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει τη περίπτωση και αναλόγως θα προτείνει στον τραυματία την κατάλληλη θεραπεία. Εάν πρόκειται για οστεοχόνδρινο κάταγμα η αντιμετώπιση είναι κατά βάση χειρουργική και μετά το χειρουργείο ακολουθεί φυσικοθεραπευτική αγωγή. Σε διαφορετικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται μαλακός νάρθηκας και πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες μέχρι να επουλωθεί το τραύμα.