Ρήξη Επιγονατιδικού Τένοντα

Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που αθλούνται και είναι μια αρκετή σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση παρακολούθηση από έμπειρο Ορθοπαιδικό – Τραυματολόγο Χειρουργό για μια πετυχημένη χειρουργική θεραπεία.

Ανατομία επιγονατιδικού τένοντα

Ο επιγονατιδικός τένοντας συνδέει την επιγονατίδα με το πάνω μέρος της κνήμης, ουσιαστικά αποτελεί έναν σύνδεσμο μεταξύ του μηριαίου οστού με την κνήμη. Με τη σειρά της η επιγονατίδα συνδέεται με τον τετρακέφαλο μυ μέσω του τετρακεφάλου. Ο επιγονατιδικός τένοντας μεταφέρει τις δυνάμεις από τον τετρακέφαλο μυ στην κνήμη με αποτέλεσμα την έκταση του γόνατος.

Περιγραφή της ρήξης επιγονατιδικού τένοντα

Η ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να είναι είτε μερική είτε πλήρη και ανάλογα με αυτό το διαχωρισμό έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις στον ασθενή και ανάλογη αντιμετώπιση από τον Ορθοπαιδικό.

Η μερική ρήξη επιγονατιδικού τένοντα έχει επίπτωση στη καθημερινότητα του ασθενούς, αφού δυσκολεύεται να περπατήσει. Σε περιπτώσεις πλήρης ρήξεως του επιγονατιδικού τένοντα, αυτός αποκολλάται πλήρως από την επιγονατίδα. Έτσι ο ασθενής έχει ένα πολύ ευαίσθητο γόνατο, αισθάνεται έντονο πόνο και αδυνατεί να το τεντώσει και να περπατήσει χωρίς να πονά.

Πως προκαλείται η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα προκαλείται κατόπιν εξωτερικής ισχυρής δύναμης που θα ασκηθεί στο γόνατο. Αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα πτώσεως ή ενός κακού άλματος εάν ένας άλτης πέσει τη στιγμή που κάνει το άλμα. Ακόμη ένας εκφυλισμένος επιγονατιδικός τένοντας (εξαιτίας πολλαπλών μερικών ρήξεων ή από οστεοαρθρίτιδα) είναι πιο πιθανό να υποστεί πλήρη ρήξη. Τέλος, χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο που δεν στέφονται με επιτυχία αυξάνουν την πιθανότητα ρήξης.

Πως θεραπεύεται η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα θεραπεύεται συντηρητικά όταν η ρήξη είναι μερική με ακινητοποίηση του ασθενής και παράλληλη φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση του. Σε προχωρημένες καταστάσεις και για οριστική αντιμετώπιση συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση και μακράς διαρκείας αποθεραπεία. Κατά το χειρουργείο γίνεται συρραφή του τένοντα στην επιγονατίδα με ράμματα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής χρειάζεται παρακολούθηση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό για τη σωστή αποθεραπεία και ομαλή επιστροφή στις δραστηριότητές του.