Ρήξη Μηνίσκου - Οριστική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος

Η ρήξη μηνίσκου είναι αρκετά διαδεδομένη πάθηση ιδιαίτερα στους αθλητές και στους ηλικιωμένους. Τα τελευταία χρόνια λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας στον κλάδο της ιατρικής, θεραπεύεται οριστικά μέσω της χειρουργικής επέμβασης της αρθροσκόπησης γόνατος.

Τι είναι ο μηνίσκος και ποια η λειτουργία του

O μηνίσκος είναι αναπόσπαστο μέρος του γόνατος. Για την ακρίβεια οι μηνίσκοι είναι δύο και λειτουργούν ως «αμορτισέρ» ανάμεσα στα οστά του μηρού και της κνήμης, απορροφώντας τους κραδασμούς από τις κινήσεις μας και επίσης έχουν σταθεροποιητική δράση. Μορφολογικά θυμίζουν μισοφέγγαρο εξ’ ου και το όνομα μηνίσκος. Η ετυμολογία της λέξης έχει ρίζες από την αρχαία ελληνική: μήνη = Σελήνη και μηνίσκος = μισοφέγγαρο.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να είναι είτε μερική είτε ολική και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την τραυματική και την εκφυλιστική.

Η τραυματική ρήξη μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε νέα και δραστήρια άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Η εκφυλιστική ρήξη συναντάται σε ασθενείς πάνω από πενήντα ετών και είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης και φθοράς του μηνίσκου.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ευαισθησία στην έξω ή στην έσω πλευρά του γόνατος, πόνος κατά την κάμψη της άρθρωσης και την πολύωρη ορθοστασία, καθώς και πρήξιμο της άρθρωσης. Ακόμη, επειδή ο μηνίσκος δεν έχει πλούσια αιμάτωση δεν μπορεί να επουλωθεί αυτόματα ο τραυματισμός. Έτσι, σε περιπτώσεις ρήξης μηνίσκου συνίσταται η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ανώδυνη ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που πραγματοποιείται με παρακέντηση, υπό τοπική αναισθησία ή ελαφρά γενική αναισθησία. Έχει διττή αξία, αφενός διαγνωστική και αφετέρου θεραπευτική.

Συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία γρήγορη διαδικασία κατά την οποία εισάγονται στην άρθρωση τα κατάλληλα εργαλεία μέσα από δύο μικρές τομές. Με τη βοήθεια κάμερας ανιχνεύονται όλες οι παθολογικές καταστάσεις και παράλληλα ο χειρουργός προβαίνει αναίμακτα στην αποκατάσταση του προβλήματος.

Ποια είναι τα οφέλη της αρθροσκόπησης γόνατος

Τα οφέλη μιας αρθροσκόπησης γόνατος για τη θεραπεία της ρήξης μηνίσκου είναι πολλά και ποικίλα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα πιο σημαντικά όπως:

  • Πολύ καλή ορατότητα στο εσωτερικό του γόνατος
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα
  • Άμεση αποκατάσταση του γόνατος
  • Ταχεία ανάρρωση του ασθενή και επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Αναίμακτο χειρουργείο
  • Mικρής χρονικής διάρκειας χειρουργείο

Πόνος στο γόνατο τέλος μια για πάντα! Επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χάρη Τσίντζο για την άμεση και ορθή διάγνωση ρήξης μηνίσκου και την χειρουργική του θεραπεία.