Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και η ρήξη μηνίσκου είναι ιδιαίτερα συχνές κακώσεις στους αθλητές. Ιδιαίτερα οι αθλητές δυναμικών αθλημάτων με έντονες εναλλαγές στη κατεύθυνση τους, θα έρθουν στη καριέρα τους αντιμέτωποι με τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου τους.

Ποιος είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

O πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι αναπόσπαστο μέρος του γόνατος. Για την ακρίβεια συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης, εμποδίζοντας την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Επίσης, ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα της κνήμης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του γόνατος. Το μεγαλύτερο μέρος του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελείται από ινίδια κολλαγόνου.

Πως αντιλαμβάνεται κάποιος τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον αθλητή – παθόντα ως ένα «κρακ». Το γόνατο πρήζεται και παραμένει πρησμένο για το πρώτο εικοσιτετράωρο, είναι αρκετά επίπονο και επώδυνο, στερώντας ακόμη και την δυνατότητα να βαδίσει άνετα. Κλινικά η εικόνα του γόνατος περιλαμβάνει το αίμαρθρο (άρθρωση γεμάτη αίμα) το οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως ένα πρησμένο και επώδυνο γόνατο. Ο ορθοπαιδικός μέσω διαφόρων ειδικών δοκιμασιών (πρόσθιο συρταροηδές σημείο, Lachman test και Pivot Shift) μπορεί να επαληθεύσει ή όχι την ρήξη. Η επιβεβαίωση γίνεται και με μαγνητική τομογραφία γόνατος.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού οφείλεται σε απότομες αλλαγές στη κίνηση προς διαφορετική κατεύθυνση. Φανταστείτε τους ελιγμούς ενός μπασκετμπολίστα, ποδοσφαιριστή ή σκιέρ κτλ. Ως αποτέλεσμα οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνδέονται με ομαδικά ή ατομικά αθλήματα υψηλής ενέργειας με απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης.

Χειρουργική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού

Η οριστική αντιμετώπιση για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι η χειρουργική και το αποτέλεσμα είναι άριστο χάρις στον έμπειρο ορθοπαιδικό που θα το φέρει εις πέρας.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά. Συγκεκριμένα, η πλαστική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με αυτομόσχευμα οπίσθιων μηριαίων τενόντων είναι που θα δώσει τέλος στη περιπέτεια του ασθενούς. Η χρήση αυτομοσχεύματος, δηλαδή μόσχευμα από τον ίδιο τον ιστό του πάσχοντα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ωφέλιμο.

Ειδικά, το αυτομόσχευμα συμβάλει στη γρηγορότερη ενσωμάτωση του, είναι το πιο οικονομικό μόσχευμα και τέλος εκμηδενίζεται ο κίνδυνος μεταφοράς ασθενειών όπως η ηπατίτιδα.

Το πιο σημαντικό σημείο στη διάρκεια του χειρουργείου είναι να γίνει η σωστή τοποθέτηση του μοσχεύματος στο σωστό σημείο.