Το Γόνατο του Άλτη

Το γόνατο του άλτη ή δρομέα είναι η εκλαϊκευμένη ονομασία του ιατρικού όρου τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως σε αθλητές άλτες ή δρομείς και η θεραπεία που συνίσταται είναι συντηρητική.

Τι είναι το γόνατο του άλτη-δρομέα

Το γόνατο του άλτη ή δρομέα στην αγγλική γνωστό ως Jumber’s Knee είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στη περιοχή του γόνατος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια φλεγμονή του τένοντα, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το γόνατο και συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη.

Ποιοι κινδυνεύουν από το γόνατο του άλτη-δρομέα

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν το γόνατο του άλτη είναι αθλητές στίβου, ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή βόλεϊ. Ακόμη, η πάθηση μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα που δεν είναι αθλητές αλλά ανεβαίνουν πολλά σκαλιά στην καθημερινότητα τους επανειλημμένως. Το γόνατο του άλτη μπορεί να συμβεί ευκολότερα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σωστή ευθυγράμμιση είτε των ισχίων είτε των γονάτων και των άκρων. Σε αυτούς τους ασθενείς ο επιγονατιδικός τένοντας βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση stress κατά την άσκηση, γεγονός που συμβάλλει στην πιο πιθανή ρήξη του τένοντα.

Τα συμπτώματα του γόνατος του άλτη

Τα συμπτώματα του γόνατος του άλτη θα είναι το αποτέλεσμα από τις συνεχείς επαναλαμβανόμενες δυνάμεις που ασκούνται στον τένοντα μέσω των κινήσεων.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατος
  • Πόνος ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα
  • Πρήξιμο στη περιοχή του γόνατος
  • Μειωμένη δυνατότητα κινητικότητας του γόνατος λόγω του πόνου
  • Όξυνση του πόνου κατά τις νυχτερινές ώρες

Ωστόσο πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα που μπορεί να προβληματίσουν τον ασθενή θα πρέπει να ακολουθήσει η επίσημη διάγνωση από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό – Χειρουργό. Η διάγνωση του γόνατος του άλτη γίνεται μέσω του υπερηχογραφήματος και της μαγνητικής τομογραφίας.

Η πάθηση του γόνατος του άλτη ανάλογα με το χρόνο στον οποίο εμφανίζεται ο πόνος χωρίζεται σε 3 στάδια:

Στάδιο 1: Πόνος μετά τη δραστηριότητα

Στάδιο 2: Πόνος κατά τη διάρκεια και μετά από τη δραστηριότητα

Στάδιο 3: Πόνος συνεχής ανεξάρτητα δραστηριότητας. Περιορισμός της απόδοσης.

Πως θεραπεύεται το γόνατο του άλτη

Το γόνατο του άλτη θεραπεύεται συντηρητικά περίπου στο 80-90% των περιπτώσεων. Ο ορθοπαιδικός ιατρός αφού κάνει διάγνωση της περίπτωσης μεταξύ άλλων συστήνει:

  • Ξεκούραση
  • Παγοθεραπεία (κυρίως μετά από δραστηριότητα)
  • Μείωση της δραστηριότητας η οποία επιβαρύνει το γόνατο
  • Χρήση ειδικού νάρθηκα
  • Φυσικοθεραπείες
  • Κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή

Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο ως θεραπευτικό κομμάτι αλλά και ως μέσο πρόληψης είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η προθέρμανση και η αποθεραπεία. Έπειτα, όπως σε κάθε τραυματισμό έτσι και στη περίπτωση του γόνατος του άλτη ο αθλητής θα πρέπει να προσέξει και να ακολουθεί τις βασικές αρχές επανένταξης στην άθληση του.