Υμενική Πτυχή Γόνατος

Η υμενική πτυχή είναι ένα υπόλειμμα μεμβρανών, που αναπτύσσονται στο γόνατό μας κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Στη περίοδο που αναπτύσσεται το έμβρυο, το γόνατο του είναι χωρισμένο σε 3 κοιλότητες, με την παρουσία 2 ευμεγέθων ενδαρθρικών υμενικών πτυχών. Περί τον ένατο μήνα λίγο πριν από τη γέννηση του εμβρύου, οι πτυχές αυτές υποχωρούν και εξαφανίζονται. Σε μερικές περιπτώσεις παραμένουν 1-2 πτυχές, ως υπολείμματα και αποκαλούνται υμενικές πτυχώσεις. Οι πτυχώσεις αυτές είναι η υποεπιγονατιδική και η έσω παρεπιγονατιδική υμενική πτυχή.

Το υπόλειμμα της υποεπιγονατιδικής πτυχής είναι μια σπάνια περίπτωση που δημιουργεί ενοχλήσεις στο νεαρό άτομο. Αντιθέτως η έσω παρεπιγονατιδική υμενική πτυχή όταν έρχεται σε επαφή με τον έσω μηριαίο κόνδυλο, δημιουργεί έντονες ενοχλήσεις στο άτομο. Το σύνδρομο που προκαλείται ονομάζεται σύνδρομο υμενικής πτυχής. Στη βιβλιογραφία, η υμενική πτυχή απαντάται και ως plica mediopatellaris, ή έσω παρεπιγονατιδική υμενική πτυχή γόνατος. Oι υμενικές πτυχές αποτελούν συχνές πηγές πόνου στην μπροστινή επιφάνεια του γόνατος σε παιδιά και εφήβους.

Ποια τα συμπτώματα της υμενικής πτυχής

Η υμενική πτυχή είναι ασυμπτωματική στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταλήγοντας όμως να δημιουργήσει άλλα προβλήματα στη περιοχή του γόνατος όπως η ρήξη μηνίσκου. Η έσω υμενική πτυχή είναι δυνατό να δημιουργήσει πόνο στην περιοχή κατά τη διάρκεια κάποια έντονης δραστηριότητας. Οι ασθενείς περιγράφουν την ενόχληση σαν ένα επώδυνο «κλικ» στο γόνατο το οποίο αισθάνονται μετά από το ανέβασμα σκάλας ή μετά από πολύωρη καθιστική στάση.

Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η υμενική πτυχή μπορεί να διαγνωστεί από μια απλή ακτινογραφία μεν αλλά χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρο. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης είναι με την αρθροσκόπηση γόνατος που αποτελεί και την οριστική θεραπεία.

Θεραπεία υμενικής πτυχής με αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ανώδυνη ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που πραγματοποιείται με παρακέντηση, υπό τοπική αναισθησία ή ελαφρά γενική αναισθησία.

Συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία γρήγορη διαδικασία κατά την οποία εισάγονται στην άρθρωση τα κατάλληλα εργαλεία μέσα από δύο μικρές τομές. Με τη βοήθεια κάμερας ανιχνεύονται όλες οι παθολογικές καταστάσεις και παράλληλα ο χειρουργός προβαίνει αναίμακτα στην αποκατάσταση του προβλήματος.

Στην περίπτωση των υμενικών πτυχών, ο ορθοπαιδικός χειρουργός αφαιρεί την υμενική πτυχή, σε περίπου 15-20λεπτά και ο ασθενής είναι σε θέση να φύγει στις επόμενες 2 ώρες, χωρίς να χρειάζεται πατερίτσες. Μάλιστα ο ασθενής είναι σε θέση να οδηγήσει και να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.

Η πλήρης αποκατάσταση έρχεται στο επόμενο διάστημα των 2-3 εβδομάδων που ακολουθούν.