Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι)

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή κοινώς το κότσι είναι μια συχνή ανατομική μία συχνή σύνθετη ανατομική ανωμαλία της πρώτης άρθρωσης (μεταταρσοφαλαγγικής) του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Τι είναι το κότσι

Το κότσι ή βλαισός μεγάλος δάκτυλος είναι μια παραμόρφωση που δημιουργεί βλαισότητα (παρέκκλιση προς τα έξω) και στροφή του μεγάλου δακτύλου, ως προς τον άξονά του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία προπέτεια (κάλος) στο έσω τμήμα της άρθρωσης. Το κότσι, συνήθως συνοδεύεται από στροφή του δακτύλου, σφυροδακτυλία και κάλους.

Πως εμφανίζεται το κότσι

Το κότσι εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες εξαιτίας των στενών ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Σύμφωνα με μελέτες το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και το 55% αυτών εμφανίζουν κότσι. Ακόμη, παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση είναι η κληρονομικότητα, νευρογενείς διαταραχές και αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αθρίτιτδα.

Συμπτώματα που δημιουργεί το κότσι

Τα συμπτώματα που δημιουργεί το κότσι είναι τα εξής:

  • Η αισθητική παραμόρφωση του ποδιού
  • Ο πόνος, ο οποίος γίνεται εντονότερος με στενά, ακατάλληλα και ψηλοτάκουνα παπούτσια
  • Δυσκολία στο βάδισμα λόγω του πόνου
  • Ο χρόνιος ερεθισμός και το πρήξιμο

Η θεραπεία για το κότσι

Η οριστική και κατάλληλη θεραπεία για το κότσι είναι η χειρουργική. Ωστόσο σε παραμορφώσεις που είναι σε αρχικό στάδιο η θεραπεία μπορεί να είναι και συντηρητική με τη χρήση ειδικού νάρθηκα που φοριούνται τη νύχτα.

Σε περιπτώσεις που ο έμπειρος ορθοπαιδικός κρίνει ότι η παραμόρφωση δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση με οριστική αφαίρεση της οστικής εξόντωσης (κότσι) στο ύψος της βάσης του μεγάλου δακτύλου, σε συνδυασμό με διατομή μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση της βάσης του δακτύλου.

Συνήθως για να ολοκληρωθεί η διόρθωση απαιτείται συμπλήρωση με οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου, η οποία εξαρτάται από τον βαθμό παραμόρφωσης αυτού.

Πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας για το Κότσι

Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας για το κότσι πέρα από την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης είναι:

  • Σύντομο χειρουργείο διαρκεί από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης.
  • Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας
  • Με σωστή χειρουργική επέμβαση δεν υπάρχει κίνδυνος υποτροπίασης
  • Η πλήρης αποκατάσταση είναι μετά από 1-2 μήνες ανάλογα τη παραμόρφωση
  • Μεγάλη ποικιλία χειρουργικών τεχνικών (πάνω από 120 διαφορετικές)