Μεταταρσαλγία - Πτώση Μεταταρσίων

Η μεταταρσαλγία – πτώση μεταταρσίων περιγράφει μια επίπονη κατάσταση στη περιοχή του πέλματος του ποδιού η οποία έχει ως άμεση επίπτωση τη δυσχέρεια στη βάδιση του ασθενούς.

Ο όρος μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει πόνο (άλγος) στην περιοχή των μεταταρσίων (περίπου κάτω από τα δάχτυλα).

Αίτια εμφάνισης Μεταταρσαλγίας

Η μεταταρσαλγία συνήθως εμφανίζεται μετά από συμμετοχή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τρέξιμο χιλιομέτρων και άλματα, ή να εμφανιστεί εξαιτίας χρόνιων παραμορφώσεων του ποδιού, όπως είναι το «κότσι» (βλαισός μέγας δάκτυλος) και η σφυροδακτυλία.

Ακόμη, τα λάθος υποδήματα τα οποία δημιουργούν πίεση στα δάχτυλα και είναι στενά για το πόδι. Αναλυτικά, ένα στενό, μυτερό και ψηλό υπόδημα συμπιέζει τα μετατάρσια και τα δάχτυλα καθώς μεταβιβάζει όλο το βάρος του σώματος στο πρόσθιο μέρος του ποδιού αντί της φτέρνας. Ως αποτέλεσμα αλλάζει ο φυσιολογικός καταμερισμός του βάρους του σώματος από τη φτέρνα στα δάχτυλα τα οποία έρχονται πρώτα σε επαφή με το έδαφος.

Επιπροσθέτως, αθλητές που αθλούνται χωρίς παπούτσια, για παράδειγμα καρατερίστες, ή αθλητές της ενόργανης, δέχονται πολύ αυξημένες πιέσεις στα μετατάρσια λόγω πολύωρων προπονήσεων που περιλαμβάνουν πολλά άλματα και μεγάλες επιταχύνσεις. Αυτές οι πιέσεις προκαλούν ένα επαναλαμβανόμενο τραύμα στην περιοχή του πέλματος που τελικά ερεθίζει την άρθρωση προκαλώντας μεταταρσαλγία.

Αντιμετώπιση της Μεταταρσαλγίας

Η αντιμετώπισης της μεταταρσαλγίας επέρχεται είτε μέσω συντηρητικής θεραπείας είτε χειρουργικά, σε συνεννόηση του Ορθοπαιδικού με τον ασθενή, για τη καλύτερη δυνατή λύση.

Στην συντηρητική αντιμετώπιση ο ασθενής κατά κύριο λόγο ξεκουράζεται και ακολουθεί παγοθεραπεία. Η χορήγηση αναλγητικών χαπιών και η χρήση ειδικών εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων είναι συνοδευτικές λύσεις.

Χειρουργικά η μεταταρσαλγία αντιμετωπίζεται με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με μια μικρή τομή και ο βασικός σκοπός είναι να ανασηκωθούν οι κεφαλές των μεταταρσίων, οι οποίες έχουν λάβει λανθασμένη θέση (πτωτική).

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινείται με τη χρήση ορθοπεδικού υποδήματος το οποίο τον βοηθά να είναι ανεξάρτητος.