Ρήξη Αχιλλείου Τένοντα

Ο όρος «Ρήξη Αχιλλείου Τένοντα» περιγράφει το κόψιμο του Αχιλλείου τένοντα. Εάν ανατρέξουμε στην «Ιλιάδα» μπορούμε να συνδυάσουμε το θάνατο του ανίκητου Αχιλλέα με τον Αχίλλειο Τένοντα. Στο πόλεμο της Τροίας ο αήττητος Αχιλλέας έχασε τη μάχη και τη ζωή του εξαιτίας του βέλους που τον χτύπησε στο αδύναμο σημείο του την φτέρνα. Ο μύθος συνδέεται άρρηκτα με τη σημασία του Αχιλλείου τένοντα.

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο πιο παχύς και πιο ισχυρός τένοντας του σώματος μας, σηκώνει το πολλαπλάσιο βάρος του σώματος μας ανάλογα με τις κινητικές μας ανάγκες. Ο Αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού μας, πίσω και πάνω από την φτέρνα.

Συμπτώματα της Ρήξης Αχιλλείου Τένοντα

Τα συμπτώματα της ρήξης Αχιλλείου τένοντα εμφανίζονται συνήθως εν μέσω κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Ο ασθενής θα νοιώθει αιφνίδιο και έντονο πόνο στη περιοχή της γάμπας ή της φτέρνας, έχοντας την αίσθηση ότι κάποιος τον χτύπησε ή του πέταξε πέτρα με δύναμη στο σημείο εκείνο. Κατόπιν, ο ασθενής θα αισθάνεται αδυναμία στο να λυγίσει το πόδι του και να σταθεί στις μύτες των ποδιών του.

Ποιοι κινδυνεύουν από τη ρήξη Αχιλλείου τένοντα

Η ρήξη Αχιλλείου τένοντα είναι μέρος των αθλητικών κακώσεν. Δύο ομάδες αθλητών κινδυνεύουν κυρίως από τις κακώσεις του Αχίλλειου τένοντα. Η πρώτη ομάδα είναι ηλικίας 35-50 ετών, ερασιτέχνες και κυρίως αθλητές του Σαββατοκύριακου. Η δεύτερη ομάδα είναι νεαροί αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι συνήθως πριν τη ρήξη του τένοντος αναπτύσσουν πρόδρομα συμπτώματα τενοντίτιδος του Αχίλλειου. Το 75% των ρήξεων συμβαίνουν σε άνδρες αθλητές άνω των 30 ετών. Πρόκειται κυρίως για αθλητές δρομείς μεγάλων αποστάσεων, τενίστες και μεσήλικες ποδοσφαιριστές.

Επιπροσθέτως η παχυσαρκία εντείνει τη πιθανότητα εμφάνισης ρήξης Αχιλλείου τένοντα όπως και η χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών που περιέχουν (σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη).

Αντιμετώπιση Ρήξης Αχιλλείου Τένοντα

Η οριστική αντιμετώπιση για τη ρήξη του Αχιλλείου τένοντα είναι η χειρουργική και ενδείκνυται για την πλήρη αποκατάσταση του τένοντα, χωρίς κίνδυνο για μία εκ νέου ρήξη.

Η χειρουργική μέθοδος που προτιμάται ανάλογα βέβαια και με τη περίπτωση είναι η ελάχιστης επεμβατικότητας.

Πρακτικά κατά την ώρα του χειρουργείου γίνεται συρραφή του τένοντα με ισχυρά ράμματα χωρίς να έχει προηγηθεί μεγάλη χειρουργική τομή στο δέρμα. Η χειρουργική επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας για την αποκατάσταση του Αχιλλείου τένοντα διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και απαιτείται γενική νάρκωση του ασθενούς. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή αλλά η πλήρης αποκατάσταση γίνεται περίπου 1-1,5 μήνα μετά το χειρουργείο.

Όποια και αν είναι η κάκωση που έχετε υποστεί, μην την αμελήσετε. Επισκεφτείτε έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό – Τραυματολόγο και πάρτε μια έγκυρη διάγνωση.

Με το πέρας της θεραπείας που θα λάβετε οφείλετε να συνεχίσετε να έχετε επαφή με τον Ορθοπαιδικό σας, και να συζητάτε μαζί του πως για την εξέλιξη σας ακολουθώντας τις συμβουλές του για ομαλή επανένταξη στην άθληση και τη καθημερινότητα.