Σφυροδακτυλία

Η σφυροδακτυλία είναι μία παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού που συναντάται κυρίως στο δεύτερο και τρίτο δάκτυλο.

Η ονομασία οφείλεται στο μορφή που παίρνουν τα δάκτυλα με το να μοιάζουν σαν σφυρί (δηλαδή η τελευταία φάλαγγα του δακτύλου είναι μόνιμα λυγισμένη προς το έδαφος).

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης σφυροδακτυλίας

Κύριο αίτιο εμφάνισης της σφυροδακτυλίας είναι τα στενά παπούτσια και τα παπούτσια με ψηλό τακούνι. Γενικότερα, υποδήματα τα οποία δεν είναι άνετα και δημιουργούν δυσφορία.

Επιπλέον, ως αίτιο εμφάνισης είναι η κληρονομικότητα της πάθησης. Τέλος, η σφυροδακτυλία ενδέχεται να είναι η συνέχεια άλλων παθήσεων είτε νευρολογικών είτε τραυματικών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σφυροδακτυλίας

Τα συμπτώματα της σφυροδακτυλίας είναι εύκολα αντιληπτά στο γυμνό μάτι και στην αίσθηση του ασθενούς και είναι τα εξής:

  • Η παραμόρφωση του δακτύλου (μορφή σφυριού)
  • Ο πόνος στο δάκτυλο, ο οποίος γίνεται εντονότερος με στενά παπούτσια και στις γυναίκες εξαιτίας των ψηλοτάκουνων
  • Εμφάνιση κάλου στα δάκτυλα
  • Δυσκολία στο βάδισμα λόγω του πόνου

Τα παραπάνω είναι που θα μας οδηγήσουν στον Ορθοπαιδικό για κλινική εξέταση και έγκυρη διάγνωση. Ο ιατρός με μια απλή ακτινογραφία θα έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και της κατάλληλης αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση της σφυροδακτυλίας

Η αντιμετώπισης της σφυροδακτυλίας είναι ανάλογη με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη της. Σε αρχικό στάδιο η θεραπεία είναι συντηρητική με τη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων για τον πόνο και με το να φοράει ο ασθενής άνετα και καλής ποιότητας υποδήματα. Σε άλλες περιπτώσεις συστήνεται η εφαρμογή ειδικών πελμάτων για να ανακουφίζουν τα πόδια.

Όταν οι παραμορφώσεις στα δάκτυλα είναι σε προχωρημένο επίπεδο και ο πόνος είναι πολύ έντονος δημιουργώντας πρόβλημα σε απλές καθημερινές κινήσεις τότε θα πρέπει να ο ασθενής να χειρουργηθεί. Το αποτέλεσμα της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι άμεσο και οριστικό.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται στα πλαίσια ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής με αποτέλεσμα την άμεση έξοδο του χειρουργημένου και την ταχύτερη αποκατάσταση του.