Δισκοκήλη & Πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση και ο πονοκέφαλος έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εμφάνισης στο πληθυσμό ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του κάθε ανθρώπου. Ο πόνος στη μέση ή με μία λέξη οσφυαλγία είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Ετυμολογικά η οσφυαλγία προέρχεται από τις λέξεις οσφύς = μέση και άλγος = πόνος. Άλλος τρόπος που χρησιμοποιείται για το πόνο στη μέση είναι ο όρος λουμπάγκο.

Η δισκοκήλη εκφράζεται μέσω του πόνου στη περιοχή της μέσης.

Τι είναι η δισκοκήλη

Η δισκοκήλη εμφανίζεται στη περιοχή της μέσης και είναι νόσος που αφορά τη σπονδυλική στήλη.

Η σπονδυλική στήλη απαρτίζεται από τους σπόνδυλους ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται χόνδρινα μαξιλαράκια που ονομάζονται δίσκοι. Με τον όρο δισκοκήλη εννοείται η κλίση που σημειώνεται στο δίσκο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δισκοκήλη διαφέρει από τη δισκοπάθεια. Με τον όρο δισκοπάθεια εννοείται η απώλεια της δυναμικής του δίσκου. Αντιθέτως δισκοκήλη ονομάζουμε την προβολή ή εξώθηση του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου εκτός αυτού. Όταν επέλθει ρήξη του ινώδους καλύμματος ένα τμήμα του πηκτοειδούς πυρήνα προσπαθεί να εξέλθει, ασκώντας πίεση προς τα έξω και έτσι προκαλείται ο πόνος στη μέση.

Τι πρέπει να κάνω για να προλάβω τη δισκοκήλη

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που απομακρύνουν το ενδεχόμενο δισκοκήλης:

  • Άσκηση: Η ενδυνάμωση των μυών της μέσης και της κοιλιάς για τη σταθεροποιήση και υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, αποφορτίζοντας τους δίσκους.
  • Σωστή στάση σώματος: Η σωστή στάση μειώνει την πίεση στους δίσκους. Πρέπει να κρατάμε την μέση μας ίσια, ειδικά όταν καθόμαστε για πολύ ώρα, και να χρησιμοποιούμε τα πόδια κι όχι τη μέση για να σηκώνουμε βάρη.
  • Σωματικό βάρος: Τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κήλης.

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση πρέπει να μας ανησυχήσει εάν επιμένει για παραπάνω από 3-4 ημέρες και χαρακτηρίζεται ως οξεία οσφυαλγία. Σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητο η επίσκεψη στον Ορθοπαιδικό για έγκυρη διάγνωση και εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπείας κατά περίπτωση.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση που συνίσταται σε προχωρημένες καταστάσεις είναι η μικροδισκεκρομή. Η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται στην σπονδυλική στήλη και κατά τη διάρκειά της αφαιρείται μία μικρή ποσότητα οστού και δίσκου με στόχο να απελευθερωθεί το νεύρο από την πίεση που πιθανώς δέχεται και να επιτευχθεί η καλύτερη αιμάτωση και λειτουργία του, διώχνοντας κάθε αίσθημα πόνου.

Εάν λοιπόν ο πόνος στη μέση σας δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χάρη Τσίντζο για άμεση και ορθή διάγνωση του.