Πόνος στον καρπό - Τι μπορεί να είναι;

Ο καρπός αποτελεί πολύ σημαντική άρθρωση για την καθημερινότητά μας, μιας και σ αυτή στηρίζονται οι κινήσεις των δακτύλων, του αγκώνα και άλλων αρθρώσεων του χεριού. Η άρθρωση του καρπού χαρακτηρίζεται από τη δυναμικότητά της, την ευλυγισία και την ακρίβεια που προσφέρει στη κίνηση των μελών που επηρεάζει.

Ωστόσο, εξαιτίας της πολυχρηστικότητας της άρθρωσης, είναι συχνό και το φαινόμενο των έντονων ενοχλήσεων στον καρπό.

Ανατομία άρθρωσης

Η άρθρωση του καρπού αποτελείται από πολλές μικρές αρθρώσεις που ενώνουν τα δύο οστά του κάτω βραχίονα με τα δάχτυλα. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 8 οστά τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους. Ο καρπιαίος σωλήνας διέρχεται από την επιφάνεια της παλάμης και μέσω αυτού περνούν τα νεύρα και οι τένοντες από το αντιβράχιο στο χέρι, προκειμένου να εκτελούνται οι κινήσεις. Ο τραυματισμός οποιουδήποτε μέρους του οδηγεί σε πόνο.

karpos

Με τι συνοδεύεται ο πόνος στον καρπό;

Ο πόνος στον καρπό, συνήθως συνοδεύεται από μούδιασμα στη περιοχή. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω το άτομο αδυνατεί να εκτελέσει κινήσεις από τη μεριά που πονάει. Σημαντική είναι η διάκριση όσον αφορά τη φύση του πόνου. Εάν ο πόνος είναι ξαφνικός τότε οφείλεται σε χτύπημα, ενώ εάν είναι ο πόνος μακροχρόνιος και σταδιακά επιδεινούμενος τότε είναι αποτέλεσμα φλεγμονής και επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Πιθανές αιτίες πόνου

Οι πιθανές αιτίες εμφάνισης πόνου στο καρπό είναι :

  • Το κάταγμα
  • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Η οστεοαρθίτιδα
  • Η τενοντίτιδα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η οστεροαθρίτιδα και η τενοντίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα καταπόνησης της άρθρωσης από επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το κάταγμα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στη περιοχή του χεριού και η αντιμετώπιση ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατάγματος και τη περιοχή και διακρίνεται σε συντηρητική ή χειρουργική. Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα είναι το κάταγμα πηχεοκαρπικής και το κάταγμα της κεφαλής κερκίδας ύστερα από πτώση με όλο το βάρος να πέφτει πάνω στην παλάμη.

Τενοντίτιδα καρπού

Η τενοντίτιδα καρπού αναπτύσσεται κυρίως στους τένοντες όταν αυτοί ερεθιστούν και αποδυναμωθούν, οι τραυματισμοί στους τένοντες προέρχονται από την επανάληψη κινήσεων ή την συνύπαρξη ρευματικών παθήσεων.

Οστεοαρθρίτιδα καρπού

Η οστεοαρθρίτιδα καρπού εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα προχωρημένης ηλικίας με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Κυρίως εμφανίζεται σε περιπτώσεις που ο χόνδρος ο οποίος καλύπτει τα οστά έχει υποστεί φθορά λόγω συσσωρευμένης χρήσης κατά το πέρας των χρόνων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιγράφεται από την αίσθηση μουδιάσματος στην περιοχή του αντίχειρα, του μεσαίου δάχτυλου και στη παλάμη, συνήθως τις νυχτερινές ώρες όταν ο οργανισμός ηρεμεί μετά από έντονη χειρωνακτική εργασία που έχει προηγηθεί. Η μυϊκή αδυναμία και η παράλυση του χεριού, υποδηλώνουν ένα ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο του συνδρόμου.

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα θεραπεύεται χειρουργικά, σε προχωρημένες καταστάσεις και όταν δεν έχει υπάρξει βελτίωση της κατάστασης με συντηρητικές μορφές θεραπείας. Ωστόσο η χειρουργική θεραπεία ολοκληρώνεται σε μόλις 30 λεπτά ,χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενή, με τοπική αναισθησία και μέθη – προαιρετικά, δίνοντας στον ασθενή ένα άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση ακολουθεί η αφαίρεση των (2 με 3) ραμμάτων ύστερα από 10-12 μέρες, το χέρι του ασθενή επανέρχεται πλήρως σε χρονικό διάστημα περίπου 2 – 3 εβδομάδων.

Εάν σας ταλαιπωρεί χρόνιος ή αιφνίδιος πόνος στον καρπό, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρούργο Τραυματολόγο Δρ. Χάρη Τσίντζο, για την άμεση και ορθή διάγνωση της αιτίας του πόνου και την άμεση αντιμετώπισή του.