Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή & Επιπτώσεις στην Υγεία

Ο σύγχρονος τρόπο ζωής και οι πολλές ώρες εργασίας και απασχόλησης μας μπροστά από μια οθόνη, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όλων μας. Οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι μόνο εξαιτίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή καθαυτού αλλά και της κακής στάσης σώματος μας όταν τον χρησιμοποιούμε.

Ποιες οι επιπτώσεις της χρήσης του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στην υγεία;

Οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην υγεία μας δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία των ματιών που είναι το προφανές. Τα μάτια είναι τα πρώτα που επηρεάζονται εξαιτίας της φύσεως των γραμμάτων στην οθόνη που είναι τα Pixels. Τα μάτια μας πρέπει συνεχώς να επικεντρώνονται, να χαλαρώνουν και να επικεντρώνονται εκ νέου για να διαβάσουν τα Pixels, διαδικασία που κουράζει τους μύες των ματιών μας. Ακόμη, τα μάτια δεν ανοιγοκλείνουν συχνά έτσι δεν ξεκουράζονται και προκαλείται ξηρότητα.

Η κακή στάση σώματος δημιουργεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και πολύ αναπτύσσουν αυχενικό.

Αναπόσπαστα εργαλεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι το ποντίκι και το πληκτρολόγιο τα οποία επίσης έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Μία τέτοια επίπτωση είναι η ανάπτυξη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Επίσης οι οθόνες αφής προκαλούν στους χρήστες σύνδρομο καριαίου σωλήνα γιατί πρέπει να ασκήσουν πολύ περισσότερη δύναμη (περίπου οκτώ φορές περισσότερη), κάτι το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στα δάχτυλα, στους καρπούς και τους βραχίονες.

Συμβουλές για ορθή χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Πολλοί από εμάς λόγω εργασίας είναι δύσκολο να μειώσουμε τις ώρες χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ωστόσο οι παρακάτω συμβουλές είναι μια αρχή προς πρόληψη και βελτίωση της υγείας μας.

  • Η μέση να είναι σε όρθια σταθερή θέση, όσο καθόμαστε στη καρέκλα
  • Η οθόνη του υπολογιστή να είναι στην ευθεία των ματιών μας
  • Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και τα μεγέθη των γραμμάτων στην οθόνη όπως είναι καλύτερα και πιο καθαρά για εσάς
  • Να στηρίζουμε τα πόδια μας σε υποπόδιο
  • Το ύψος της καρέκλας να είναι άνετο και ανάλογο με τον σωματότυπο μας
  • Να ξεκουράζουμε τα μάτια μας με μικρά διαλείμματα
  • Να μάθουμε τα παιδιά από μικρά να έχουν σωστή στάση σώματος όταν διαβάζουν

Εάν σας ενδιαφέρει μια πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση και συμβουλές, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Χάρη Τσίντζο, για να κλείσετε ένα ραντεβού.